Un grup de ciutadans, tots ells membres de Compromís, han registrat hui en Les Corts una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a què, després d’arreplegar un mínim de 50.000 signatures, el parlament valencià aprove una llei sobre la plena escolarització de la població infantil de 0 a 3 anys i la creació d’una xarxa d’escoles infantils.

Els membres de Compromís, Joan Ribó, Consol Castillo, Maria Pilar Soriano i Juan Ponce han sigut els encarregats de presentar públicament esta ILP. L’objectiu d’esta iniciativa és que la Generalitat dote a la Conselleria d’Educació, en un termini màxim de 3 anys, de tots els mitjans oportuns per poder atendre tota la demanda efectiva d’educació infantil (0-6) anys.

Segons ha afirmat Joan Ribó “amb aquesta llei que pretenem que aproven Les Corts, es completaria l’any 2013 un procés pel qual la Generalitat i les administracions locals constituirien la xarxa d’escoles infantils de titularitat pública de la Comunitat Valenciana. Aquesta xarxa hauria d’incloure la creació i el manteniment d’un mínim de trenta mil noves places, açò passa, entre altres mesures, perquè la Generalitat establisca una partida especial en el pressupost d’inversions per a construir les escoles infantils necessàries”.

Ribó ha explicat també la raó de presentar aquesta proposició de llei mitjançant una ILP, “des de Compromís apostem per la participació ciutadana, creguem que la democràcia no és només anar a votar cada quatre anys, en qüestions tan importants com aquesta, la societat ha de participar d’una forma directa. Així mateix la força de presentar una proposició de llei avalada per les signatures de desenes de milers de valencians i valencianes és molt més gran que si la presenten els nostres parlamentaris i costarà més que siga rebutjada per la majoria del PP a Les Corts”.

Segons ha declarat Consol Castillo “regular l’educació de 0-3 anys suposa avançar l’inici de la socialització dels nostres infants, una escolarització a aquestes edats, com s’ha pogut comprovar, contribueix a reduir considerablement el fracàs escolar, un problema en què desgraciadament som líders de tot l’estat”.

Per la seua banda Maria Pilar Soriano ha remarcat que “s’ha d’acabar amb la visió exclusivament assistencial de l’educació infantil de 0 a 3 anys i contemplar-la com l’inici de l’ensenyament dels xiquest i xiquetes. Així mateix Soriano ha destacat que el sistema de xec escolar ha sigut un fracàs i la xarxa pública de la Generalitat està paralitzada des de fa molts anys”.

Juan Ponce ha assenyalat que “amb l’aplicació de la llei que proposem es crearien mil nous llocs de treball directes, a més de tots aquells que es crearen indirectament. S’ha de tindre en compte també els beneficis per la conciliació de la vida familiar i laboral que suposaria la posada en marxa d’esta xarxa pública”.

Els impulsors d’esta iniciativa han anunciat que procediran ara a presentar esta proposició de llei a les associacions de pares i mares d’alumnes, als sindicats de l’ensenyament i la resta de la societat civil per tal de demanar el seu suport.

En un termini màxim de deu dies la Mesa de Les Corts ha de tramitar esta Iniciativa Legislativa Popular i començarà aleshores un període de quatre mesos en què es recolliran les signatures necessàries per tot el País Valencià.