Vos deixem l’escrit que hem remés a la Síndica de Greuges.
AL SINDIC DE GREUGES DE LA COMUNITAT VALENCIANA
Sr. Matias Monfort Monfort, Sr. Vicent Torres Monfort i Sra. Magda Mengual Morata, tots regidors del Grup Municipal Bloc Nacionalista Valencià a la l’Ajuntament de Gata, davant del Síndic de Greuges, compareixen i respectuosament EXPOSEN:
Davant la possibilitat de la realització del projecte d’obra pública anomenat “Acondicionamiento y recuperación ambiental de las márgenes del rio Gorgos a su paso por Gata de Gorgos (Alicante)”, realitzat por la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i finançada l’ obra amb fons FEDER clau 08.F36.047/0611. Els regidors d’aquest grup municipal volen posar en el seu coneixement el que consideren, a més d’un greu atemptat ecològic, un projecte realitzat amb una total falta d’informació i transparència política així com un malbaratament econòmic d’una obra sense cap demanda social.
Entre les raons que fonamentem el nostre rebuig i oposició al projecte podem enumerar:
Primera.- El projecte no compta amb el preceptiu Estudi d’Integració Paisatgística, tal com preveu el Decret 120/2006 pel qual s’aprova el Reglament de Paisatge de la Comunitat Valenciana.
Segona.- Que en la tramitació del procés d’aprovació s’ha vulnerat el dret a la informació, en ocultar-lo intencionadament a l’opino pública, tal com preveu l’esmentat Decret 120/2006 i els articles 11, 13 i 15 de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, que regula els drets d’accés a la informació, participació pública i accés a la justícia en matèria de medi ambient.
Tercera.- Que el Consell de l’Agenda 21 Local de Gata, que va rebre una informació esbiaixada i fora temps del projecte, va votar en contra del mateix, principalment per motius mediambientals, però també per motius econòmics, ja que no hi ha cap necessitat ni demanda social pel que fa al projecte del parc.
Quarta.- Els informes ambientals que avalen el projecte, són totalment incongruents, més encara quan, s’hauria de considerar que el millor estat del paratge en qüestió, és deixar-lo tal com es troba, o siga, en el seu estat natural, a què s’ha arribat al llarg de molts anys, sense cap intervenció externa. L’informe ambiental per tant només justifica una inversió econòmica i sols econòmica, sense cap fonament mediambiental.
Cinquena.- El projecte en qüestió, no fa altra cosa, que alterar la zona, fent-la accessible a la gent, i per tant, posant-la en perill, utilitzant materials aliens al paisatge, incidint-hi de forma preocupant, i fins i tot, preveu zones amb gespa artificial, il·luminació nocturna i altres barbaritats que afecten, no sols al paisatge sinó especialment a la fauna i flora de l’entorn.
Sisena.- Especial menció i preocupació mereix l’afecció a les Coves Roges, lloc amb característiques pròpies pel seu interès arqueològic, on existeixen gravats fusiformes primitius, que el projecte no contempla i que posa en perill, no sols per les obres, sinó per l’accessibilitat que preveu al lloc.
Setena.- En el projecte es contempla la creació i plantació de figueres de pala (Opuntia ficus-indica), espècie totalment forània i originària d’Amèrica Central i que al nostre territori es comporta com a invasora, i que ja actualment està desplaçant la vegetació autòctona de la riba i penya-segats del riu Gorgos. A més incorpora flora com l’argelaga (Ulex prviflorus), espècie altament piròfita que incompleix l’article 20.4c del Decret 120/2006.
Vuitena.- A més de destrossar les ribes del riu, este projecte només té un fonament polític d’autopromoció i manca d’actuacions necessàries, com ara:
a).- No existeix partida per restaurar els marges afectats per la passada riuada de finals del 2007.
b).- No contempla la retirada i neteja dels residus que es troben a les voreres del riu.
c).- No contempla la recuperació dels terrenys de propietat particular que es troben dins del Domini Públic Hidràulic.
d).- Sols destina un 5,30 per cent en el capítol de jardineria destinada a recuperar zones afectades per les obres i tampoc no contempla la restauració ambiental de les marges del riu.
Per tot això,
LI DEMANEM al Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, que prèvia l’admissió del present escrit i la sol·licitud d’informació del PROJECTE, tant a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com a l’Ajuntament de Gata de Gorgos:
1.- Paralitze l’inici de les obres fins la realització d’un estudi ambiental fet per organismes independents, així com un estudi d’integració paisatgística amb el seu corresponent PLA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA.
2.-Que requerisca a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i a l’Ajuntament de Gata de Gorgos, per tal que exposen de forma clara i amb publicitat el projecte mitjançant el tramit d’ EXPOSICIÓ PÚBLICA i enceten un període d’al·legacions.
3.- Que es tinga en compte l’opinió dels membres del Consell de l’Agenda 21 local i el seu Pla d’Acció.
En definitiva, que es revise el projecte, que, en primer lloc, s’adapte a la legislació vigent, tant mediambiental com paisatgística; i en segon lloc que es permeta la participació ciutadana i els ciutadans pugen al·legar i participar-hi.
Sense res més, ens posem a la seua disposició per qualsevol aclariment o documentació que puga requerir per tal d’esbrinar les qüestions al·legades en el present escrit.
Gata a 27 de Març de 2008.
La notícia ha aparegut al diari Levante-EMV